Jadłospis
DATA | ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
---|---|---|---|
09.12.2024 Poniedziałek | Pieczywo z masłem, pomidorem, jajecznica na masełku, herbata /1,3,7/ | Zupa z czerwonej soczewicy, makaron z serem, brzoskwinia, kompot /1,7,9/ | Kanapka z żółtym serem i ogórkiem kiszonym, herbata, jabłko/1,7/ |
10.12.2024 Wtorek | Płatki miodowe z mlekiem, bułka z masłem, twarożkiem z rzodkiewka i szczypiorkiem, herbata /1,7/ | Rosół z makaronem, potrawka z kurczaka, ziemniaki, marchewka gotowana/1,3,7,9/ | Chałka z miodem, mięta z miodem, gruszka /1,7/ |
11.12.2024 Środa
| Pieczywo z masłem, (stolik rozmaitości – wędlina, ser żółty, jajka, warzywa, ziarna), mleko, herbata /1,3,7/
| Krupnik z kaszy jaglanej z warzywami, kluski śląskie, gulasz wołowy, buraczki zasmażane, kompot /1,3,7,9/ | Bułka z masłem, sałatka makaronowa z warzywami i szynka drobiową pomarańcza, woda z miodem i cytryna /1,7/ |
12.12.2024 Czwartek
| Pieczywo z masłem, ogórkiem, sałata i szynką, jogurt owocowy, kakao, herbata /1,7/ | Zupa pomidorowa z ryżem, pulpet w sosie koperkowym, ziemniaki, ogórek kiszony, kompot /1,3,7,9/ | Racuchy drożdżowe z jabłkiem (wypiek własny), sok owocowy, kaki/1,3,7/ |
13.12.2024 Piątek
| Płatki kukurydziane z mlekiem, bułka z masłem, serkiem waniliowym, mandarynka, herbata /1,7/ | Zupa ogórkowa z ziemniakami, ryż, ryba po grecku, kalarepka, kompot /1,3,4,7,9/ | Kanapka z masłem, pastą rybną, kiełki, herbata z miodem i cytryna, banan/1,3,4,7/ |
16.12.2024 Poniedziałek
| Kanapka z serem żółtym, pomidor, kawa zbożowa, herbata, jabłko /1,7/ | Zalewajka z kiełbasą i ziemniakami, naleśniki z dżemem, melon, kompot /1,3,7,9/
| Bułka z szynką wiejską, i ogórkiem, sok pomarańczowy, jabłko /1,7/ |
17.12.2024 Wtorek
| Płatki owsiane, bułka z twarogiem i rzodkiewką, mandarynki, herbata /1,7/ | Zupa koperkowa z ziemniakami, spaghetti z sosem mięsno- warzywnym, kalarepka, kompot /1,3,7,9/ | Kanapka z pastą drobiową, pomidorem, herbata z sokiem, pomarańcza /1,7/ |
18.12.2024 Środa
| Pieczywo z masłem, (stolik rozmaitości – ser żółty, jajka, warzywa, ziarna), mleko, herbata /1,3,7/
| Barszcz czerwony z ziemniakami, pierogi z serem, ryba, kapusta postna, pieczywo, kompot z suszu /1,3,4,7,9/- WIGILIA | Ciasto jogurtowe, mandarynki, mięta z miodem /1,3,7/ |
19.12.2024 Czwartek
| Pieczywo z masłem, pomidorem, parówki cielęce z keczupem, kakao, herbata /1,7/ | Krupnik z kaszy jęczmiennej, ziemniaki, indyk w sosie własnym, ogórek kiszony, kompot /1,7,9/ | Chałka z dżemem, sok owocowy, gruszka /1,3,7/ |
20.12.2024 Piątek
| Kasza manna na mleku, bułka z masłem, twaróg, rzodkiewka papryka, herbata /1,7/ | Zupa ryżowa z warzywami, ziemniaki, kotlet jajeczny, surówka wielowarzywna, kompot /1,3,7,9/ | Kanapka z pasztetem, ogórkiem, papryką, herbata z miodem i cytryną, banan/1,3,7/ |
ZASTRZEGA SIĘ PRAWO DO ZMIAN W JADŁOSPISIE
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kminek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.